Kategorie: Wszystkie | Moje wypieki
RSS
czwartek, 02 kwietnia 2009
Szpinakowe smakolyki-salatka
Witajcie, dzisiaj rozpoczynam sezon na szpinak, juz pierwszy wyrosl(pod folia, ale zawsze). Uwielbiam ta rosline, choc jako dziecko nie jadlam nic, co bylo zielone. Takie moje dziecinne dziwactwo. Dlugie zeby na ten lisc mial takze moj maz, ale tak naprawde do czasu kiedy nie sprobowal moich szpinakowych smakolykow:D Tak wiec proponuje cos wiecej niz szpinakowa breja z jajkiem i ziemniakami. Zapraszam
poniedziałek, 23 marca 2009
Ciasto czekoladowe na powitanie

Na powitanie proponuje Wam wspaniale ciasto czekoladowe. Robie je zawsze kiedy mam mało czasu, w ostatniej chwili zapowiedzą się goście, albo po prostu kiedy mam ochotę na coś słodkiego, czekoladowego i pysznego. Niezawodne ciasto, które uda się nawet początkującym, a przede wszystkim lekkie. Ciasto dla tych, którzy uwielbiają czekoladę, a chcą zachować swoja nienaganna figurę. W sezonie dodaje do ozdoby owoce, np truskawki, czereśnie, wiśnie i inne. A kiedy nadchodzi chwila słabości jest i kulka lodów waniliowych z dodatkiem bitej śmietany.



 Ciasto czekoladowe:

200g maki tortowej

300g cukru (najlepiej brązowego, ale oczywiście biały nie zepsuje smaku)

120 ml mleka

 90 ml oleju

 3 cale jajka proszek do pieczenia

 40g dobrej jakości kakao

 1 tabliczka dobrej jakościowo gorzkiej czekolady (100g)

Najpierw dobrze ubić jajka z cukrem, następnie po kolei dodawać make, proszek do pieczenia (make i proszek można wcześniej połączyć), mleko, kakao, olej. Wszystko dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Wlewamy do tortownicy o średnicy około 26 cm i pieczemy w temperaturze 120 stopni około 40 minut. Po 30 minutach warto sprawdzać patykiem, czy wnętrze jest jeszcze mokre, z tego względu, ze są rożne piekarniki. Kiedy ciasto trochę przestygnie wykładamy na talerz i polewamy gorzka czekolada wcześniej roztopiona w kąpieli wodnej.

Smacznego :D

Nie bierz folii w sklepie